Programajánló

 
 
 
Ez a honlap a

Cégkovács Mûhely - F&M Consulting Kft.

Cégkovács Mûhely
támogatásával jött létre!
 
 
 
Osztályban lovaglás

Ha már a futószáron elsajátítottad mind a három jármódot és tudsz már másra is figyelni, nem csak magadra, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld az osztályban lovaglást! Itt már másik lóra fogsz ülni, több lovat is kipróbálhatsz, hogy még finomíthass az üléseden, és hogy megtaláld a temperamentumodnak megfelelõ lovat. Az osztályban lovaglás sokkal összetettebb, mint a futószárazás, mert itt a lovat már Te irányítod nem pedig az oktató.

 

 

 

Minden ló más és más. Mi megtanítunk az alapvetõ jelzésekre és segítségadásokra, és a gyakorlás segít, hogy ráérezz melyik ló, mire reagál. Van, amelyiknek kicsi jelzések is elegendõek, viszont van olyan, amelyik csak sok nagy jelzésre teszi meg amit szeretnénk. Ez általában a lustaságuktól függ.

 

Itt fogod megtapasztalni azt is, hogy mennyire számít a ló hangulata, kedve és az idõjárás. Mert most már ezekkel, a feladatokkal is neked kell megküzdened, és az oktató csak a pálya közepérõl segítõ utasításokat ad, de már a lóra nincs olyan hatása, mint mikor a futószár a kezében volt.

 

Ha úgy érzed, már jól mennek a dolgok és egyszer csak visszaesést, észlelsz, ne keseredj el, mindenkinek lehet rossz napja. És itt két érzõ lénytõl (Te és a ló) függ a jó munka és elég, ha az egyikõtök nincs jó passzban. A lónak is lehet rossz napja.

 

Az osztályban lovaglás egy négyszög alakú nagy lekerített pályán történik, és több lovas is jelen van. Az oktató a pálya közepén áll és az õ utasítását követi mindenki. Itt még több figyelemre és fegyelmezettségre van szükség, mert itt már lovas társainkra is figyelnünk kell. Megtanuljuk, hogy a futószáron a hallott hangsegítségeket itt és terepen már nem használjuk, mert megzavarhatjuk a körülöttünk haladókat. A hangjelzésre minden ló reagál, viszont nekünk csak a saját lovunknak kell utasítást adnunk. Nagyon fontos, hogy tereplovagláskor sem használunk hangsegítséget, mert lehet, hogy a sorban van robbanékonyabb ló, is mint a miénk és lovasának nem szeretnénk kellemetlenséget, küzdelmet okozni. Megtanuljuk a tereplovaglás szabályait is, itt már olyan dolgokkal és feladatokkal találkozol, ami terepen hasznodra válik.

 

Itt már nem csak körbe-körbe mész, hanem különbözõ patanyom figurákat tanulsz meg:

 

• átlóváltás

• átváltás

• kiskör

• kígyóvonal

• 4 levelû lóhere

 

Ezek az alakzatok segítenek a terepen való fordulók, irányváltoztatások kiülésére, segítségek megtanulására, hogy a fordulókat ne vágja le a ló, mert a szabadban esetleg nem számol a hátán ülõ lovassal, és ha úgy veszi be a fordulót, hogy õ elférjen akkor esélyed, van egy fánál leakadni.

 

Ha az osztályban lovaglás már jól megy, akkor vár rád az izgalmas, gyönyörû, megunhatatlan tereplovaglás!

 
< Előző   Következő >