Programajánló

Lovas táborok

Sziasztok! grin hangulatjel 
Örömmel értesítünk Benneteket, hogy táboraink kapuja idén is nyitva áll számotokra! grin hangulatjel

 

 

Táboraink a megszokott rend szerint vasárnap estétöl, péntek délutánig tartanak. 
Minden táborban lehetöség nyílik „ott alvásra” is és bejárásra is. grin hangulatjel
Rengeteg lovaglás, tereplovaglás, éjszakai gyalogtúra, lovas kocsizás, számháború és még sok más program vár mindenkit! grin hangulatjel

Tovább...
 
 
 
 
Ez a honlap a

Cégkovács Mûhely - F&M Consulting Kft.

Cégkovács Mûhely
támogatásával jött létre!
 
 
 
Csákvár és a Vértes

Az 5100 lelket számláló Csákvár csodálatos környezetben; a Vértes hegység délkeleti lábánál, a Zámolyi-medence által határolt völgynyílásban fekszik. A takaros és tiszta levegõjû község kedvezõ természeti adottságai mellett több turisztikai és gazdasági szempontból is jelentõs település közelségét élvezi. Gyorsan és könnyen megközelíthetõ Székesfehérvárról (27 km), Bicskétõl (18 km), a Velencei-tótól (30 km), és Budapesttõl (56 km).

 

Feltétlenül érdemes ide látogatnod, mert csodálatos természeti környezetben, látnivalókban gazdag, varázslatos hangulatú hegyvidéki tájon hódolhatsz a tereplovaglásnak, túralovaglásnak, de akár gyalogosan is feltérképeheted a környéket!

 

 

Csákvár elsõsorban a fazekasságáról vált országosan ismert településsé, a takaros község egykor a Dunántúl legnagyobb fazekas központja volt. Ezt a régi mesterséget, a csákvári fazekasság jellegzetes csíkos és zöld termékeit a Helytörténeti és Fazekas Emlékmúzeumban, valamint a Geszner Házban is megtekinthetik az érdeklõdõk.

 

 

Csákváron és környékén számtalan lehetõség kínálkozik a szabadidõ kellemes és hasznos eltöltéséhez. A Vértes megannyi arca, vadakban és természeti kincsekben gazdag erdei, a hegységet közrefogó apró, gondozott települései, valamint az itt élõ hagyománytisztelõ, vendégszeretõ emberek az egész országban példaértékûnek számítanak.

 

A község nyugati szélét lezáró sziklák között meghúzódó Báraczházi-barlangban az õsi élet maradványait és a római kultúra nyomait fedezték fel. A mészkõcsipkézett barlang 50-30 ezer éves emberi maradványokat, pattintott vésõket, állatcsontokból készült eszközöket õrzött meg az utókornak. Mellettük 10-12 millió évvel ezelõtt élt, azóta kipusztult õsállatok (köztük a háromujjú õsló, a csákvári hiéna) csontjait is megtalálták.

 

A közelében indul a 3,5 km hosszúságú Haraszthegyi botanikai és geológiai tanösvény, amely a növénytani, földtani és tájképi értékekkel való megismerkedésre nyújt lehetõséget. Különlegessége, hogy itt található hazánkban a keleti gyertyán egyetlen, érintetlen állapotban megmaradt állománya. A vadregényes táj magával ragadó szépsége és a szurdokvölgy mesebeli hangulata csodálatos élménnyel gazdagítja a kirándulókat. A tanösvény kilátópontjairól elragadó kilátás nyílik Csákvárra és a Zámolyi-medencére, mely arról is nevezetes, hogy területén olyan kipusztulással fenyegetett növényfajok szaporodtak el újra, mint például a lápi nyúlfarkfû, a mocsári kosbor, illetve a pókbangó. A természetvédelmi területként jegyzett, ritka madárvilágáról is nevezetes "Csíkvarsai rét"-et járva a magyar szürkemarhát, valamint a rackajuhot is eredeti pusztai környezetében tekinthetjük meg.

 

 

A Vértesi Tájvédelmi Körzet hazánk egyik legszebb érintetlen természeti területe. A természetjárók az országos kéktúra útvonalon fedezhetik fel a táj egyedülálló szépségét. Árnyas völgyek, vadban gazdag, sûrû erdõk, karsztbokor erdõk, száraz tölgyesek, fenyvesek, irtásrétek, nagy foltokban fehérlõ dolomit sziklák és a Vértes medencéiben található bájos falvak váltogatják egymást. A jól kiépített turistaútvonalak mentén kiemelkedõ értékû természeti kincsekkel (például az õsszel pirosló cserszömörcével) ismerkedhet meg a szemfüles természetbarát. A dolomitgerincek jellegzetes növénytársulása a sziklai törpecserjés, melynek jellemzõ faja a fanyarka. E növénytársulás legszebb és legérintetlenebb állapotban Csákváron tanulmányozható, tõle északra is már csak elvétve találkozhatunk vele (csakúgy, mint a cserszömörcével). A Vértes állatvilága éppoly színes és változatos, mint a növényvilága.  A környezõ erdõkben a fokozottan védett kerecsen sólyom és a parlagi sas fészkel, a ragadozók közül a barna rétihéja, a hamvas rétihéja, és a kabasólyom költ itt. Gyakori vendég tavasszal a kecskebéka, a kacagóbéka, a kis tavibéka, a zöld levelibéka, a vöröshasú unka, a pettyes- és a tarajos gõte, a mocsári teknõs és a vízisikló.

 

 

Itt található Magyarország elsõ natúrparkja, a Vértesi Natúrpark, melynek központja Csákvár. A Vértesi Natúrpark 23 település – köztük Csákvár – természeti -, kulturális-, és építészeti örökségét hivatott bemutatni. Különlegessége többek között abban rejlik, hogy az idelátogató viszonylag egyhelyben ismerheti meg hazánk természeti és kulturális értékekeit, változatos élõvilágát; mondhatnánk, hogy a Vértesi Natúrpark hazánk kicsiny mása.

 

 

A térségben õsi hagyományai vannak a lótenyésztésnek, a lovaglásnak, lovagoltatásnak. Csákvár kiváló lovaglásra alkalmas területtel rendelkezik, a településen virágkorát éli a lovaglás, ezen belül is a tereplovaglás. Az egész világon kevés olyan adottságokkal rendelkezõ lovaglásra alkalmas vidék van, mint a Vértes. A lovaglás szerelmeseinek több órás, vagy akár – napos túralovaglási lehetõséget nyújt a vidék, melynek tökéletes kiindulópontja Csákvár.

 

A hegység térségében, az erdõkben, réteken kialakított utak biztosítják a változatos terepen történõ lovaglást – lovasnak és hátasának egyaránt. Az itatásra is alkalmas forrás, valamint a pihenõhelyeken kialakított lókikötõk a pihenéshez szükséges kényelmet szolgálják. A kevesebb bátorsággal, illetve lovaglási tapasztalattal rendelkezõ érdeklõdõk a jól kiépített és megfelelõen karbantartott erdei utaknak köszönhetõen jó idõ esetén szekéren, télen pedig szánon járhatják be a Vértes legszebb tájait. A tereplovaglás tehát minden korcsoport számára kiváló lehetõséget teremt a természetben való aktív idõtöltésre.

 

 

A lovaglás, a páratlan állat- és növényvilág, a táj szépsége, kirándulási lehetõségei, a hamisítatlan falusi környezet és vendégszeretet, valamint a gazdag népmûvészet mellett a térség klímájából adódóan (friss hegyi levegõ) a gyógyulni vágyóknak is érdemes felkeresni a községet.

 

 

Méltó az elnevezés: Csákvár a hegység egyik turisztikai központja, a Vértesi turizmus kapuja.

 

 

 

 
Következő >