Programajánló

 
 
 
Ez a honlap a

Cégkovács Mûhely - F&M Consulting Kft.

Cégkovács Mûhely
támogatásával jött létre!
 
 
 
Futószáras oktatás

Végre rászántad magad, hogy megtanulj lovagolni? Meghoztad életed egyik legjobb döntését!

 

Elsõ lépésként célszerû futószáras órákat venned, a futószáras oktatás (röviden futószárazás) ugyanis kiváló lehetõséget teremt a lóval -, a lovaglással -, és nem utolsósorban az oktatóval való ismerkedésre.

 

Mielõtt belemerülnénk a futószáras oktatás részleteibe, lássuk, mi is történik akkor, amikor futószáras oktatásról beszélünk? Futószárazás alkalmával az oktató voltaképp egyhelyben áll, mialatt a hosszú szárra kötött ló (hátán a tanulóval) köröket ír le a karámban. A lovas különbözõ egyensúly-, ügyességi-, és a ló irányításának elsajátítását célzó gyakorlatokat hajt végre. Természetesen kezdõ lovasokkal az elsõ órákon nem a lóerõk felpörgetése a cél!
Hogy miért a futószárazást ajánljuk kezdés képpen?

Mert az oktató közelsége növeli a biztonságérzetünket, jelenlétében sokkal magabiztosabbak vagyunk. Jól ismeri a lovat, amelyen lovagolunk, gyorsan tud reagálni a legkülönfélébb helyzetekre, azonnali választ kapunk kérdéseinkre is. Nagyon fontos, hogy oktatónk segítõkész, tapasztalt, és türelmes legyen hozzánk, hiszen egy rosszul megválasztott oktató akár végleg el is veheti kedvünket a további lovaglástól!


 

Milyen elõnyei vannak még a futószárazásnak?

A futószáras leckék a helyes tartás, az egyensúly, és ügyességünk fejlõdésének kialakításában válhatnak hasznunkra. Futószárazás közben a lovasnak nem kell foglalkoznia a ló irányításával, hiszen azt az oktató végzi a futószárral. Így a lovas a helyes testtartásra, a szabályos ülésre, az egyensúly fejlesztésére tud koncentrálni, s egyúttal megismerkedhet a lovaglás legfontosabb tényezõjével: a lóval.  

 

A futószáras lovasoktatás magánóra keretében történik, a csoport három fõbõl áll: a tanulóból, a lóból és az oktatóból. Ló és lovasa megismerik egymást, a tréningek alatt kialakul és folyamatosan épül az a kapcsolat, ami késõbb olyan csodálatossá és harmonikussá teszi majd a lovaglást.

 

Oktatási módszereinket, valamint a futószáras órák felépítését minden esetben tanítványaink képességeihez és céljaihoz igazítjuk; ezzel egyénre szabott, jól felépített, érdekes és élvezetes tanulást biztosítva számukra.

 

 

Végezetül egy jó tanács:

 

A futószáras órák számának növekedésével általában minden kezdõ lovas büszkén veszi észre magán a gyors fejlõdés jeleit. Ilyen lehet például a magabiztosság -, az egyensúlyérzék -, az izomzat -, tartás javulása, továbbá a ló irányításában elért sikerek.

Ne keseredjünk el, és fõleg ne adjuk fel, ha úgy vesszük észre, hogy ez a folyamat egyszer csak leáll (netán visszaesést figyelünk meg saját teljesítményünkben), hiszen a lovaglás a folyamatos tanulásról szól!

Ahhoz hogy eredményesek legyünk és örömünket leljük a lovaglásban, három közremûködõ együttmûködésére és egy õket összekötõ kapocsra van szükség. Ez a három résztvevõ a tanuló, a ló és az oktató, a kapocs pedig a hármuk közötti bizalom.


Ha pedig már elég stabilan ülsz a nyeregben és már kialakult a harmonikus összhang a lóval, s a jelzéseidnek megfelelõen az irányítást is jól begyakoroltad, ideje belekóstoldnod a tereplovaglás szépségeibe és egy-egy hosszabb túralovaglás során is kipróbálhatod magad!Ha igazán érdekel a lovaglás, mindenképpen érdemes körülnézned az alábbi oldalakon is:

 

Tereplovaglás a Vértesben.

 

Túralovaglás történelmi tájakon. 

 

Bértartás a Galagonya Farmon - kihagyhatatlan lehetõség, ha saját lovat szeretnél!

 

Farmunk lovai - ismerkedj meg négylábú barátainkkal!

 
Futószáras oktatás képgaléria:

 

 
< Előző   Következő >