Programajánló

Lovas táborok

Sziasztok! grin hangulatjel 
Örömmel értesítünk Benneteket, hogy táboraink kapuja idén is nyitva áll számotokra! grin hangulatjel

 

 

Táboraink a megszokott rend szerint vasárnap estétöl, péntek délutánig tartanak. 
Minden táborban lehetöség nyílik „ott alvásra” is és bejárásra is. grin hangulatjel
Rengeteg lovaglás, tereplovaglás, éjszakai gyalogtúra, lovas kocsizás, számháború és még sok más program vár mindenkit! grin hangulatjel

Tovább...
 
 
 
 
Ez a honlap a

Cégkovács Mûhely - F&M Consulting Kft.

Cégkovács Mûhely
támogatásával jött létre!
 
 
 
Futószáras oktatás

Végre rászántad magad, hogy megtanulj lovagolni? Meghoztad életed egyik legjobb döntését!

 

Elsõ lépésként célszerû futószáras órákat venned, a futószáras oktatás (röviden futószárazás) ugyanis kiváló lehetõséget teremt a lóval -, a lovaglással -, és nem utolsósorban az oktatóval való ismerkedésre.

 

Mielõtt belemerülnénk a futószáras oktatás részleteibe, lássuk, mi is történik akkor, amikor futószáras oktatásról beszélünk? Futószárazás alkalmával az oktató voltaképp egyhelyben áll, mialatt a hosszú szárra kötött ló (hátán a tanulóval) köröket ír le a karámban. A lovas különbözõ egyensúly-, ügyességi-, és a ló irányításának elsajátítását célzó gyakorlatokat hajt végre. Természetesen kezdõ lovasokkal az elsõ órákon nem a lóerõk felpörgetése a cél!
Hogy miért a futószárazást ajánljuk kezdés képpen?

Mert az oktató közelsége növeli a biztonságérzetünket, jelenlétében sokkal magabiztosabbak vagyunk. Jól ismeri a lovat, amelyen lovagolunk, gyorsan tud reagálni a legkülönfélébb helyzetekre, azonnali választ kapunk kérdéseinkre is. Nagyon fontos, hogy oktatónk segítõkész, tapasztalt, és türelmes legyen hozzánk, hiszen egy rosszul megválasztott oktató akár végleg el is veheti kedvünket a további lovaglástól!


 

Milyen elõnyei vannak még a futószárazásnak?

A futószáras leckék a helyes tartás, az egyensúly, és ügyességünk fejlõdésének kialakításában válhatnak hasznunkra. Futószárazás közben a lovasnak nem kell foglalkoznia a ló irányításával, hiszen azt az oktató végzi a futószárral. Így a lovas a helyes testtartásra, a szabályos ülésre, az egyensúly fejlesztésére tud koncentrálni, s egyúttal megismerkedhet a lovaglás legfontosabb tényezõjével: a lóval.  

 

A futószáras lovasoktatás magánóra keretében történik, a csoport három fõbõl áll: a tanulóból, a lóból és az oktatóból. Ló és lovasa megismerik egymást, a tréningek alatt kialakul és folyamatosan épül az a kapcsolat, ami késõbb olyan csodálatossá és harmonikussá teszi majd a lovaglást.

 

Oktatási módszereinket, valamint a futószáras órák felépítését minden esetben tanítványaink képességeihez és céljaihoz igazítjuk; ezzel egyénre szabott, jól felépített, érdekes és élvezetes tanulást biztosítva számukra.

 

 

Végezetül egy jó tanács:

 

A futószáras órák számának növekedésével általában minden kezdõ lovas büszkén veszi észre magán a gyors fejlõdés jeleit. Ilyen lehet például a magabiztosság -, az egyensúlyérzék -, az izomzat -, tartás javulása, továbbá a ló irányításában elért sikerek.

Ne keseredjünk el, és fõleg ne adjuk fel, ha úgy vesszük észre, hogy ez a folyamat egyszer csak leáll (netán visszaesést figyelünk meg saját teljesítményünkben), hiszen a lovaglás a folyamatos tanulásról szól!

Ahhoz hogy eredményesek legyünk és örömünket leljük a lovaglásban, három közremûködõ együttmûködésére és egy õket összekötõ kapocsra van szükség. Ez a három résztvevõ a tanuló, a ló és az oktató, a kapocs pedig a hármuk közötti bizalom.


Ha pedig már elég stabilan ülsz a nyeregben és már kialakult a harmonikus összhang a lóval, s a jelzéseidnek megfelelõen az irányítást is jól begyakoroltad, ideje belekóstoldnod a tereplovaglás szépségeibe és egy-egy hosszabb túralovaglás során is kipróbálhatod magad!Ha igazán érdekel a lovaglás, mindenképpen érdemes körülnézned az alábbi oldalakon is:

 

Tereplovaglás a Vértesben.

 

Túralovaglás történelmi tájakon. 

 

Bértartás a Galagonya Farmon - kihagyhatatlan lehetõség, ha saját lovat szeretnél!

 

Farmunk lovai - ismerkedj meg négylábú barátainkkal!

 
Futószáras oktatás képgaléria:

 

 
< Előző   Következő >